browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dutch oven cooked chili

Posted by on 27 april 2016

chilibakingready

INGREDIËNTEN

  • 1 pond witte bonen, geweekt in water gedurende minstens 4 uur
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 3 pond varkensschouder (zie noot) gesneden in 1- tot 2-inch brokken.
  • 1 pond rauwe hete Italiaanse of chorizo worst zonder vel
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 jalapeño chili, fijngehakt
  • 3 eetlepels chilipoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 kop fijn gehakte koriander
  • 1 blik geplette tomaten
  • Kosher zout en versgemalen zwarte peper
  • 1/2 kop fijn gesneden lente-uitjes

Bereiding

Spoel geweekte de geweekte bonen schoon.

Verhit de olie in de Dutch Oven tot de damp ervanaf komt.

Voeg de helft van het varkensvlees toe en bak goed bruin aan alle kanten, (ongeveer 10 minuten). Haal het vlees uit de pan en bewaar in een grote kom en herhaal het bakken met de resterende helft van het varkensvlees. Schep hierna de Dutch oven leeg in de bewaarkom bij de eerst helft.
chilchorizobaking
Bak nu de in stukjes gesneden chorizoworst tot de worst gaar is het het vet uitgebakken is.
Doe het gebakken varkensvlees, terug in de dutch oven en voeg hierna de ui, jalapeño, chilipoeder, komijn, oregano, en de helft van de koriander toe.

Bak nu terwijl je voortdurend roert totdat kruiden smaak afgeven en uien zacht zijn. (ongeveer 4 minuten)

Voeg de geweekte bonen, tomaten, en genoeg water toe om alles te bedekken en zorg dat er een  laagje van 5 cm water boven  het vlees en de bonen staat, en voeg een snufje zout toe (het moet nog steeds flauw smaken, want veel vocht gaat verdampen!)

chilibeans1
Sluit nu de dutch oven af met het deksel en vul de bovenkant van het deksel met hete kolen en leg ook wat kooltjes onder de pan. Wacht 10 minuten en gluur dan even en controleer  zo de temperatuur: De inhoud van de dutch oven moet zachtjes borrelen.

Blijf nu zachtjes koken tot de bonen zacht en romig zijn en vlees volledig mals is. (3 tot 6 uur, afhankelijk van hoe hard je stookt, het beste resultaat: LOW en SLOW!).

Controleer af en toe of je evt water moet bijvullen om te voorkomen dat de chili droogkookt en verbrand!

Zodra de chili helemaal gaar is: Breng op smaak met zout en peper en roer de resterende koriander en lente-uitjes door de chili.

Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *