browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Stappenplan voor Seasoning of Inbranden van een Dutch Oven

Posted by on 27 oktober 2016

Met een gietijzeren pan kunt je heerlijk koken op de barbecue, maar je wil natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of dat je gerechten aanbakken. Daarom is het belangrijk dat je de pan inbrandt. Het inbranden of inbakken wordt “seasoning” genoemd en dit laagje werkt als een antiaanbaklaag.

stappenplan om een dutch oven in te branden:

  1. Gietijzer is vaak behandeld met een soort was, wat voor het inbranden moet worden verwijderd. Was de pan met afwasmiddel (dit is de eerste en aatste keer dat de pan mag worden afgewassen met zeep!).
  2. Zet de pan ondersteboven op de barbecue van 180°C gedurende 30 minuten.
    Haal de pan van de barbecue (met ovenhandschoenen!) en verwijder met een keukenrol het laatste beetje was.
    Smeer de nog warme pan heel dun in met vet bijvoorbeeld Crisco, kokosvet of rijstolie.
    Door de warmte wordt de vet goed vloeibaar en trekt het beter in de poriën van het gietijzer.
  3. Zet de pan op een barbecue in een oven van 150°C. Laat het gietijzer er een uur op staan.
    Haal de pan uit de warmte en laat de pan afkoelen en smeer het gietijzer daarna opnieuw (heel dun!)met vet in.
    Laat de pan opnieuw een uur op een barbecue of in een oven met een temperatur 150°C staan.
  4. Nu is de Dutch Oven ingebrand of geseasoned. Na gebruik maakt je de pan zo snel mogelijk met water schoon (een warme pan is het makkelijkst!). Vermijd afwasmiddel, want dat haalt de beschermende laag weg. Voor een nog betere beschermlaag, kun je natuurlijk na het schoonmaken steeds heel dun invetten. de seasoninglaag groeit dan langzaam maar zeker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *