Dutch oven Jambalaya

hoofdgerecht voor 25 personen

ingredienten:

  • 3 dl zonnebloemolie
  • 500 gram bloem
  • 1 kilo roerbakgroenten (champignonroerbakgroenten o.i.d.)
  • 14 groene paprika’s in stukjes
  • 14 uien in stukjes
  • 7 tenen knoflook in stukjes of geplet
  • 1750 gram gekookte ham, in blokjes
  • 1400 gram chorizo worst in blokjes
  • 21 tomaten in blokjes
  • 1400 gram rijst
  • kippenbouillon blokjes, voor 4 liter bouillon
  • cajunkruiden
  • 2100 gram grote gepelde, gekookte garnalen
  • tabasco

Bereiding:

Giet de olie in een pan en verwarm. Doe in één keer de bloem erbij en blijf net zo lang roeren tot de bloem bruin kleurt. Dit duurt ongeveer een kwartiertje, en ondertussen komen er de meest lekkere geuren uit de pan. Dat veranderd van popcorn, naar hazelnoot tot koffiegeur.

Maak ondertussen ook de bouillon.

Doe het vlees in de pan en bak even mee. Doe dan de groenten in de pan en gaar deze.

Dan de rijst erbij, even roeren, dan de bouillon erbij. Regelmatig roeren, zodat het niet aan de bodem plakt. Als de rijst niet verder gaart, moet er misschien meer water bij.

Als de rijst gaar is, cajunkruiden erdoor mengen.

Een kwart van de jambalaya overscheppen in een andere pan. Op smaak brengen met meer cajunkruiden en/of tabasco. Deze is nu klaar.

Voor de variant met zeevruchten: In de grote pan de zeevruchen erbij doen en doorwarmen. Eventueel op smaak brengen met meer cajunkruiden en/of tabasco.

Eet Smakelijk!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *